Kosztolányi Dezső: A kulcs

2010.05.22. 16:21

Ez a novella gyakorlatilag azt meséli el, hogy hogyan omlik össze egy világ a gyerkőc Pistában.
A történet elején megtudjuk, hogy ő még sosem járt a Hivatalban, csak elképzelései vannak, hogy miképp nézhet ki – apja, anyja beszélgetéseiből való következtetések. A Hivatalról való elképzeléseiből fokozatosan ábrándul ki. Amikor belép, a nagy épület teljesen megfelel elvárásainak, s mint „ismeretlen világként” tárul elé.

Azonban az apja irodájához vezető úton már több jel is utal arra, hogy korántsem olyan idealisztikus a hely, mint ahogy azt a gyermek elképzelte: egyszerű, rozoga falépcsők, homályos folyosókon keresztül jutnak el végül az illeték-osztályhoz.

Itt már látszik az első megrökönyödése a gyermeknek: az itt dolgozók bezárva görnyedeztek, mint a rabok, ráadásul mindegyik szoba pontosan ugyanolyan, mint a másik. Az apja szidja a többiek előtt, majdhogynem bukottnak nevezi, ami ismételten csalódottságot kelt a fiúban. Végül, a főnök megérkezésével tanúja lesz apjának a teljes meghunyászkodásának, ám ekkor még ennél súlyosabb dolog történik: míg az apját elküldi a főnöke, addig beszédbe elegyedik a fiúval, s amikor visszajön az apja, az apja – a főnök jó véleményét a fiáról hallván – ő is megdicséri azt. Pistában ekkor elhatalmasodik a zűrzavar – apja nem csak, hogy alárendelt a munkahelyén, még érzelmi szinten is meghunyászkodik: azt mondja, gondolja, ami a főnöknek tetsző.

Egy teljes világ omlik össze Pistában - bár ő mindennek a pontos okát nem is érti meg, inkább csak az olvasó - s már sírva hagyja el az épületet.

Minden gyermek felnéz az apjára, anyjára. Nincs is jobb érzés annál, ha az ember kihúzhatja magát, ha a szüleiről van szó, s nem kell védelmezni becsületüket. Nincs annál szebb, ha az ember büszke lehet a szüleire.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkonloves.blog.hu/api/trackback/id/tr232025820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása